Vanilka planifolia madagaskar bourbon
latinský název: vanilla planifolia
různe druhy názvu: vanilkové lusky, celá, fazole, beans apod. Typ balení: průhledný zasvářený sáček (nebaleno vakuově)
země původu: madagaskar, region sava
odrůda: planifolia. Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu. Kvalita: gourmet - nejhezčí lusky, plné zrníček
vanilka pravá (vanilla planifolia) je po šafránu druhým nevzácnějším druhem koření. Vanilkovník plocholistý je lianovitá orchidej, pěstovaná právě pro svoje plody - tobolky. Vanilka je původem z mexika a střední ameriky, kde ji původní obyvatelé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do evropy bylo toto koření dovezeno v 16. Století a stalo se velmi žádaným. Nyní je pěstována především na madagaskaru, na ostrovech réunion (dříve bourbon), mauricius, komory, v indonésii, na tahiti, ale také na srí lance, bahamách i v africe (uganda). Vůně a chuť: nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. Století náhražka tzv. ethylvanilin. Délka lusku: cca 15 - 20 cm
hmotnost lusku: cca 3,1 g - 4 g (podle délky a masitosti lusku)
šířka (masitost): cca 8 - 10 mm
podíl vanilinu: cca 2 - 3,2 %
podíl vlhkosti: cca 32 - 55 %
příprava: nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrábete zrníčka tupou stranou nože.
co s luskem, který jsme zbavili zrníček? takovéto lusky můžete ještě použít např. Do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr. .