Vanilkový Indonesie - lusk 1 ks

Vanilka tahitensis indonesie

odrůda: tahitensis lat. Vanilla tahitensis. Jedná se o mladší odrůdu se svěží vůní. Země původu: indonesie

délka lusku: 13 - 17 cm

šířka (masitost): cca 5 - 8 mm

podíl vanilinu: min. 2,1 %

podíl vlhkosti: min. 25 %

vůně a chuť: nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. Století náhražka tzv.  ethylvanilin. Historie a vývoj: tento vzácný druh vanilky vznikl asi před pěti sty lety v guatemale zkřížením pěstovaného vanilovníku plocholistého (vanilla planifolia) s divoce rostoucím vanilovníkem vanilla odorata. Z guatemaly vanilku vyvezli španělé na filipíny a odtud jej v roce 1848 dovezl na tahiti francouzský admirál alphonse hamelin jako dar tahitskému guvernérovi.  

příprava: nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrábete zrníčka tupou stranou nože. Použití: k přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, zmrzliny a nápojů

co s luskem, který jsme zbavili zrníček? takovéto lusky můžete ještě použít např. Do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr.  

můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů. Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujete při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků.  

 .

skladem
92 Kč
79 Kč
Množství:


Podobné produkty

Vanilkový - cukr
59 Kč 68 Kč
Kladivo
16 Kč 19 Kč
Zvonek
16 Kč 19 Kč
Kačenka
14 Kč 16 Kč