Agar je polysacharid složený převážně z cukerných jednotek d - galaktosy. Získává se extrakcí přirozených kmenů mořských řas čeledí gracilaria converfoides (l. ) sphaerococcaceae. Agar je látka bez pachu nebo se slabým charakteristickým pachem. Práškový agar je barvy bílé, žlutavě bílé až světle žluté. Agar je nerozpustný ve studené vodě, ale rozpustný ve vroucí vodě. číslo za názvem agar agar označuje pevnost gelu v g/cm2 při dávkování 1,5 %. čím je číslo vyšší, tím se snižuje dávkování, až na polovinu. používá se jako želírující látka (e406) při výrobě ovocných dortů a dezertů, v gastronomii při přípravě aspiků. Zrnitost: 60 mesh. Dávkování 2g - 10g na litr vody dle a požadované pevnosti výrobku. použití: agar zamícháme do studené vody a přivedete do varu na 3-5 minut. Vznikne pěna. Po jejím částečném opadnutí odstavímepřidáme množství cukru dle zvyklostí (doporučené 200-250g na litr)při chladnutí (cca 50-60°c)přidáme přípravek k okyselení (doporučená kyselina citrónová 3g na kg gelu)agar zpracujete dle technologických postupůpozor: v kyselém prostředí agar degraduje a rozpadá se. Lze mírně okyselit chladnoucí gel. Agar agar 800 ! .